Какво да правя ако спукам гума на автомобила?

Какво да правя ако спукам гума на автомобила?

Важно е да разберете какво се случва с автомобил, когато гумата се счупи със скоростта си.

 

Една тръбна гума може да се сравни с балон. След като пробихме това, получаваме клапан и пълна загуба на контрол.

Безкамерната гума, дори когато е пробита, постепенно ще обезвъздуши, оставайки повече или по-малко предсказуема, стига вътре да има запас от въздух. Следователно  безкамерни гуми се инсталират на съвременните автомобили в почти 100% от случаите. Трябва да сте подготвени за факта, че колелото може да пробие на скорост. Не в смисъл да чакате постоянно и да мислите за това, но винаги да държите здраво волана с двете си ръце .

Разбира се, невъзможно е да се предотврати подобна ситуация. Но можете редовно да проверявате гумите, да изпомпвате въздух до стандартните стойности на налягането в тях – това ще ви помогне да направите гумата по-стабилна и да забележите навреме дефекти, които могат да причинят скъсване на гумата. Попадайки в такива ситуации след инцидент и спукана гума можете да потърсите помощ на пътя.

 

Когато една гума се спука , шофьорът чува силен трясък и разтърсва колата осезаемо. И тогава започва да се дърпа по посока на пробиването или да го хвърля по пътя. Воланът става много тежък, бие със страшна сила.

 

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите в такава ситуация, е да хванете волана с всички сили и в никакъв случай да не го завъртите .

Ако спукате предна гума

Ако предната гума се спука , автомобилът ще бъде изтеглен към спуканата гума. Тук основната задача на шофьора е да държи колата в лентата с всички сили, като в същото време намалява скоростта . Воланът ще се удря и издърпва от ръцете ви, но все пак можете да държите колата.

 

При спиране ще изглежда, че колата се върти, но това е илюзия. Основното нещо е да държите здраво волана. Дръжте го направо. И ако е възможно, не спирайте с крак (само ако не сте в насрещната лента), а спирайте с двигателя, намалявайки значително предавката до ръчната скоростна кутия.

 

Ако имате късмет и пътят е пуст, като цяло е достатъчно да отпуснете педала за газ и да задържите волана – колата ще спре сама.

 

Ако задната гума се спука , ситуацията се усложнява. Останките от гумата „вървят“ или вътре, или извън диска, задната част на автомобила го задвижва наляво, след това надясно. Опитът да хванете права линия в този случай е безсмислен. Неуспешен опит за улавяне на посоката на движение на колеблив автомобил по пътя може да доведе до обратен завой и преобръщане на автомобила.

 

В този случай най-доброто решение е да се отбиете отстрани на пътя . И за спиране – с двигател или с педал, но ако с педал, то плавно и равномерно.

 

Ако автомобил със спукана гума навлезе в насрещната лента

 

В най-лошия случай. По принцип е трудно да се предскаже как ще се развият събитията. Отново, ако е възможно, отидете отстрани на пътя или завъртете колата – спирайте, да, или спирайте с ръчна спирачка. Основното нещо е да се избегне челен сблъсък.

 

Вашият коментар