Евтин акумулатор – струва ли си риска?

Евтин акумулатор – струва ли си риска?

Нека си признаем честно – всички ние търсим начини да спестим някой лев, когато и където е възможно. Има много възможности да намалим разходите, но има и случаи, в които спестяванията в крайна сметка носят повече вреда, отколкото полза. Не е случайна приказката „Не съм толкова богат, че да купувам евтино“… А как това се отнася за акумулатора за колата, ще видим в настоящата статия.

Предполагам на повечето хора им се е случвало … спестявате няколко лева за даден артикул, но в крайна сметка става … ами … лошо!

Често след такива „сделки“ се налага скоро след това да трябва да инвестирате отново в същия елемент. Покупката на най-евтиния акумулатор за колата е пример за една от тези ситуации. Корозиралите кабели на акумулаторите са само един от проблемите с евтините автомобилни батерии. С евтин акумулатор може да се окаже, че често ще ползваме бустер, а това нито е приятно, нито удобно.

Разликите в акумулатора на автомобила

Обикновено има три вида батерии, които са подходящи за използване в автомобилите: т.нар мокри клетки (с киселина), гел клетки (гелови акумулатори) и акумулатори с абсорбиращо стъкло. Най-често срещаната батерия е батерията с мокри клетки, така че ще се концентрираме върху нея – този тип акумулатори са и най-евтините.

Акумулаторите с мокри клетки се предлагат в два различни вида: обслужваеми се и необслужваеми. Те се състоят от оловни плочи, които са разделени от материал, който забавя потока на йони от положителните към отрицателните плочи.

Много евтини автомобилни акумулатори използват PVC като отделящ материал за разлика от скъпите, които използват гума в батериите. Те също използват компоненти с по-ниско качество, като кабели и проводници с по-ниско качество, в сравнение с по-скъпите си колеги.

Защо има значение?

Както всичко останало, качеството на артикула се свежда до различните му компоненти. На долната снимка се вижда окислението, което се случва на автомобил с най-евтиния акумулатор, който не е с необходимото качество – спестените пари от купуването на акумулатора заминават за ремонти.

Други важни моменти при избора на акумулатор

Когато търсите нова батерия за колата си, не гледайте само цената, а вземете предвид качеството на акумулатора. Вижте стартовия ток на студено (CCA) и резервния капацитет, както и гаранцията.

Измерването CCA на батерия определя колко ампера се доставят към стартера при -18 градуса C за 30 секунди, за да се поддържат най-малко 1,2 волта на клетка. С други думи, CCA определя колко мощност ще имате, за да стартирате автомобила си в повечето климатични условия. Ако живеете там, където е студено, ще искате батерия с по-висок рейтинг на CCA.

Резервният капацитет на батерията определя колко дълго може да поддържа електрическите компоненти на автомобила да работят в случай, че системата за зареждане се повреди. Това се показва за минути на батерията. Например батерията с резервен капацитет от 90 може да поддържа електрическите части да работят в продължение на час и половина без друга система за зареждане.

Всички акумулатори се продават с гаранция, така че потърсете опция с по-дълга такава. Средната гаранция е 2 години, така че не купувайте такава, която е по-малка от тази.

Също така, помислете за датата на производство на батерията. Не искате да си купите акумулатор, който от месеци стои на рафта в магазина. Всяка батерия е маркирана с месеца и годината на производство, например 1/21, което означава, че е произведен през януари 2021 г.

Както винаги, ние сме тук, за да ви помогнем да изберете най-добрата батерия за вашия автомобил . Влезте и ще се погрижим да получите най-добрия взрив за парите си!

Кога си струва да се купи евтин акумулатор?

Колкото и да е странно на пръв поглед, има случаи, в които си струва да се спестят пари при покупката на акумулатора.

Например, когато колата стои в гараж, при почти постоянна температура, двигателят е от т.нар. “малолитражка“ и не се изисква особена мощност да бъде завъртян – тогава спокойно може да купим и по-евтина батерия.

Не звучи много колегиално, но можем да спестим от парите за акумулатора и ако предстои да продадем колата в следващите месеци. Тогава наистина не си струва да дадем 2 пъти повече пари за акумулатор, който няма да бъде оценен от бъдещия купувач и парите наистина ще са заминали „на вятъра“.

С евтин акумулатор можем да се сдобием и ако решим да си купим акумулатор втора употреба. В този случай е добре да търсим все пак такъв с остатъчна гаранция, като при слагането на нашия автомобил е добре да я заверим при фирмата, която обслужва гаранцията.

Най-евтиният акумулатор естествено ще намерим в сайтовете за части втора ръка, или в някои автоморги – тогава няма да имаме гаранция, но и цената ще е най-ниска.

Източник: https://promobile.bg/

Вашият коментар