Добавките за масло – нужда или прищявка?

Добавките за масло – нужда или прищявка?

Добавките към моторните масла могат да бъдат незадължителни, но постигат реални резултати, когато говорим за защита на двигателя и ефективността му на работа. Повечето автомобилисти ще потърсят професионален съвет от майстор вместо да изберат маслото и добавките по опаковките, примерно.Колкото и да ни се струва, че мъжете все ремонтират нещо по колите си, истината е, че винаги се търси съвет от истинските майстори. Все пак, ако едно нещо ти е ценно, ще направиш най-хубавото за него. Типичен пример е смяната на маслото, колкото и клипове да има онлайн, друго е майстор да ти го смени. Той ще ти обясни и има ли нужда колата от добавки за масло, като тези на Liqui Moly и ако да, какви точно. Като цяло, маслените добавки са химически съединения, които повишават свойствата на основната смазка на двигателя. Грешно схващане е, че те съвсем малко влияят на работата на двигателя и заради това са по-скоро прищявка, отколкото нещо нужно.

 

Какво са добавките за масло и какво правят?

 

Както подсказва името, добавките за моторните масла са нещо, което подобрява смазочните свойства на маслото. По същество добавките имат три основни функции, а именно:

  • увеличаване на вискозитета;
  • повишаване на смазването;
  • контрол на замърсителите.

 

Високата работна температура на двигателя има отрицателно влияние върху вискозитета на смазочните материали, на маслото. Добавките пречи на неблагоприятните ефекти, като се борят изтъняването на маслото при високите температури. Това е необходимо, защото моторното масло има важна функция, а именно – да намали триенето между частите на двигателя. Добавките допринасят това да се случва по-ефективно.

 

Относно контрола на замърсителите, за никого не е тайна, че всеки двигател отделя сажди, като продукт от горенето. Добрите добавки раздребняват саждите и им пречат да се утаят.Има добавки за масло, които са фокусирано главно върху тази им функция. А има и такива, които могат изпълняват прекрасно и трите функции, които изброихме по-горе. На пазара има изключително много марки добавки, които повишават ефективността на двигателя, тоест водят до по-малко вредни емисии и по-ниски разходи за гориво и поддръжка.

Голямото разнообразие обаче може да обърка и най-запалените автомобилисти. Макар че е важно да се намери продукт, който отговаря както на механичните, така и на бюджетните изисквания, важно е човек да избере надежден продукт, който ще донесе реални ползи за автомобила. Конвенционалните добавки са предимно тефлонови или полимерни. Тези добавки увеличават течността на маслото на основната смазка, като по този начин гарантират по-добро смазване на компонентите на двигателя. Имайте предвид обаче, че тези добавки обикновено са по-малко трайни и по-податливи на повишаване на налягането в околната среда, което ги прави по-малко ефективни.

 

Добавките обаче трябва да се слагат умно. Най-добре е да се посъветвате с майстор преди да решите на своя глава да излеете нещо при моторното масло. За съжаление, голямото пазарно разнообразие е довело и до много некачествени стоки, така че пазарувайте само от места, където добавките за моторно масло са с доказан произход, като MotornoMaslo.bg. Консултацията със специалист е задължителна, защото ако целта Ви е да повишите смазването или да спрете някакъв теч, може добавката да не е достатъчна, а проблемът да е на съвсем друго място.

Вашият коментар