VW GOLF – една от най-популярните коли в света, както и в България

VW GOLF – една от най-популярните коли в света, както и в България

Фолксваген Голф е автомобил с богата история, който се произвежда в продължение на половин век. Превръща се в един от най-популярните, печели редица призове и се продават милиони бройки от него.

През май 1974 г. се появява първата версия – VW Golf I. Идеята е да се създаде модерен заместител на “Костенурката”, подходящ за по-дълги пътувания. Автомобилът разполага с предно задвижване и се оказва по-добър от предшествениците си. На по-късен етап излизат още няколко вариации – Golf GTI (бензин), с дизелов двигател, кабриолет, Golf ван (VW Caddy).

Второто поколение на VW Golf излиза на пазара десетилетие по-късно – септември 1983 г., и се отличава с по-големи размери. Постепенно от Фолксваген създават GTI модел, развиващ до 220 км/ч, и версия 4х4.

Golf III печели приза за европейски автомобил на годината през 1992 г. Това се случва 12 месеца след стартиране на продажбите. Характерен белег на третото поколение е дизайнът, особено двойните фарове. Към предимствата трябва да се спомене повишаването на мощността, която достига 150 к.с.

VW Golf IV е добре познат на всички в България и със сигурност е сред най-купуваните коли на родния пазар.Произвежда се от 1997 до 2006 г. и има няколко версии, включително комби и ночбек (VW Bora). Освен, че е много популярен модел в България, съществуват и множество възможности на достъпни цени за Golf4 тунинг.

Дизеловият двигател 1.9 TDI се оказва най-надеждният и създава най-малко проблеми, затова е предпочитан от много хора както в България, така и по света. 3.2-литровият двигател V6, представен през 2002 г., се счита за революционен и подсказва, че VW Golf може да се конкурира с автомобили от по-горен клас.

Следващите поколения на “Колата на народа” пристигат с подобрения, впечатляващи технологични иновации и повишена мощност. Цените им зависят от екстрите, двигателя и модела, но интересното е, че версиите от Golf 5 до Golf 8 запазват голяма част от себестойността си.През 2013 г. Golf VII печели приза за най-добър европейски автомобил, по подобие на предшественика си – Golf 3.

Разглеждайки сайтове за авто обяви, ще Ви направи впечатление, че се продават много коли от модела VW Golf. Част от тях са добре запазени, докато други имат вътрешни и външни забележки, за които е важно да внимавате. Автомобилите, внесени от Италия, крият известни рискове, защото не се поддържат по правилен начин, докато тези от Германия и Франция са по-надеждни.

Освен че имат издръжливи двигатели и красива визия, моделите на VW Golf се поддържат по-лесно. Повечето сервизи редовно обслужват коли на марката и знаят за проблемните им звена. Също така има авточасти за Голф в онлайн и физически магазини и не се налага да ги търсите под дърво и камък. Цените на консумативите и аксесоарите са в средни нива, което улеснява обслужването на автомобила.