Отпред или отзад трябва да се поставят нови гуми?

Отпред или отзад трябва да се поставят нови гуми?

Според Авто новини новите гуми винаги трябва да се поставят отзад. Задните гуми осигуряват стабилност на автомобила и ако имат малък протектор, тогава стабилността се губи. Въпреки че новите предни гуми ще разпространяват вода и ще поддържат сцеплението, износените гуми отзад ще се изместят и могат да доведат до завъртане на автомобила, казва Tire Review. Това важи и за превозни средства със задно, предно или задвижване на всички колела.

 

В идеалния случай бихте сменили и четирите гуми. Но ако трябва да се сменят само две, новите гуми трябва да се поставят отзад, казва собственик на BMW E60.

 

Трябва ли резервните гуми да съвпадат точно?

Новите гуми трябва да са със същия размер и тип като настоящите гуми, според Michelin. TireBuyer отбелязва, че еднаквите гуми позволяват по-равномерно износване.

 

Освен това сменяйте гумите си редовно. Според Tire Rack това им помага да се износват равномерно, вместо по двойки. По този начин и четирите могат да бъдат заменени наведнъж, когато дойде времето.

 

Смяната на гуми покрива ли се от застраховка?

Смяната на гумите може да бъде покрита от автомобилната застраховка, ако са повредени при покрит инцидент. Но подмяната на гума поради нормално износване или липса на поддръжка не се покрива от застраховката.

 

Когато се покрива смяната на гума

Има два вида повреди на гуми, които могат да бъдат покрити:

 

Скъсани или откраднати гуми

Цялостното покритие е предназначено да покрива инциденти без сблъсък, като кражба или вандализъм. Ако вашата полица включва цялостно покритие, тогава може да бъде покрита замяната на скъсана или открадната гума.

 

Повреда в дупка или пътно платно

Покритието срещу сблъсък ви предпазва от катастрофи на пътя, включително с друга кола или предмет на пътя. Може да бъдете защитени, ако попаднете на дупка или отломки на пътя с покритие за сблъсък.

 

Спукани гуми

Спуканите гуми могат да бъдат покрити от пътна помощ. Проверете вашата политика, за да видите дали е включена. Всичко се свежда до вида крайпътен план, който имате. Закърпването на дупка от пирон обикновено не се покрива. За щастие ремонтът на гуми струва само около 20 долара според потребителската чекова книжка.

 

Когато смяната на гума не е покрита

Автомобилната застраховка обикновено не покрива щети, които се случват с течение на времето. Това е проблем с поддръжката и собственикът на превозното средство ще трябва да поеме разходите. И както ни напомня Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, поддръжката на гумите може да предотврати много инциденти на пътя. По-малко искове и вие по-сигурни.

 

Застраховката варира от полица до полица и застраховател до застраховател. Ако някога не сте наясно какво е и какво не е покрито от вашата автомобилна полица, обадете се на вашата застрахователна компания.